Home » Cultură » Ben Kingsley, de la Salvador Dali la Mahatma Gandhi, și mai mult de atât. „Dacă prietenul tău cel mai bun ți-a furat iubita, devine o chestiune de viață și de moarte”

Ben Kingsley, de la Salvador Dali la Mahatma Gandhi, și mai mult de atât. „Dacă prietenul tău cel mai bun ți-a furat iubita, devine o chestiune de viață și de moarte”

Ben Kingsley, de la Salvador Dali la Mahatma Gandhi, și mai mult de atât. „Dacă prietenul tău cel mai bun ți-a furat iubita, devine o chestiune de viață și de moarte”
Ben Kingsley în filmul „Daliland” (2023). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.08.2023

Numit Cavaler, în anul 2002, pentru serviciile aduse industriei cinematografice britanice, actorul Ben Kingsley și-a exprimat de multe ori dorința de a fi numit Sir Ben.

Așadar, Sir Ben, și-a câștigat celebritatea odată cu rolul din filmul Gandhi (1982), interpretarea din această producție, în regia lui Richard Attenborough, nu doar l-a propulsat în lista actorilor de valoare, dar i-a adus și Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Gandhi, un film despre viața avocatului devenit faimosul lider al revoltelor indiene împotriva dominației britanice prin filozofia sa de protest nonviolent, a primit 11 nominalizări la Oscar, câștigând de 8 ori. O treime din bugetul filmului a fost asigurat de guvernul Indian, iar actorul Martin Sheen, care a făcut parte din distribuția peliculei, și-a donat salariul în scopuri caritabile.

Ca actor, nu există autonomie, cu excepția cazului în care ești pregătit să riști să mori de foame.(Ben Kingsley)

Confundat cu Gandhi

Sir Ben Kingsley s-a pregătit pentru rolul său studiind și citind foarte multe cărți și articole scrise despre Gandhi și chiar de Gandhi însuși, ținând dietă, slăbind, practicând yoga și învățând să învârtă firul la fel ca liderul spiritual. Kinglsley semăna atât de bine cu Ghandi, încât deseori localnicii zonelor în care a fost filmată pelicula, confuzi, aveau impresia că îl au în fața ochilor, într-un mod miraculos, chiar pe Gandhi.

După apariția în rolul lui Gandhi, Sir Ben a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni actori britanici. Portretul hipnotizant al lui Kingsley nu numai că i-a pus în evidență imensul talent, dar a arătat și dedicarea sa de a întruchipa personaje cu profunzime și autenticitate.

În plus, pentru că în viața, așa cum se spune, nimic nu este întâmplător și totul vine către noi cu un scop de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți, cu cinci zile înainte de a i se propune să joace în Gandhi, Sir Ben a primit cadou o carte despre…Gandhi. Actorul crede că acest episod a fost premonitoriu.

Nu aveam nicio idee că mi se va cere să joc rolul lui Gandhi. A fost un șoc…. La fel cum nu aveam nicio idee că Mary (n.r.Harron) va spune: „Aș vrea să îl portretizezi pe Salvador Dali”. Și totuși, de îndată ce am auzit aceste cuvinte, s-a declanșat o explozie de recunoaștere în mine…Cred că există momente în care cineva îmi dă un ghiont și îmi transmite un mesaj prin care îmi spune că trebuie să le spun povestea.” (Ben Kingsley)

Să sperăm că pe măsură ce îmbătrânesc în această meserie, îmi voi face alegerile cu mai multă acuratețe și am să-mi dau seama, fie din scenariu, fie de la prima întâlnire cu producătorii, că nu va funcționa. (Ben Kingsley)

Kingsley a apărut în multe alte filme celebre, succesul lui crescând cu fiecare producție în care a jucat. Remarcabilă a fost și interpretarea personajului Itzhak Stern în filmul dramatic Schindler’s List (1993), un film premiat cu 7 Oscaruri (inclusiv pentru cel mai bun film), rol care lui Sir Ben i-a adus o nominalizare BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar. În 1997, a fost distribuit în filmul de televiziune The Tale of Sweeney Todd, pentru care a fost nominalizat la Screen Actors’ Guild Award, iar în 2001 a făcut un rol notabil în alt film TV, Anne Frank: The Whole Story, pentru care a câștigat Screen Actors’ Guild Award.

Un an mai târziu (în 2002) Kingsley a fost numit Cavaler Bachelor al Ordinului Imperiului Britanic în cadrul ceremoniilor de Anul Nou ale Reginei pentru serviciile aduse teatrului, iar în 2013 a primit premiul BAFTA Los Angeles Britannia Award pentru contribuția la nivel mondial adusă cinematografiei.

Kingsley este singurul actor din serialul Sopranos (1999 – 2000) care a câștigat, în cariera cinematografică, un premiu Oscar pentru interpretare.

Origini indiene

Născut Krishna Pandit Bhanji la 31 decembrie 1943, în Snainton, North Riding of Yorkshire, Anglia, drumul lui Kingsley spre celebritate a început modest. Crescut într-o familie de origine indiană, și-a îmbrățișat rădăcinile și mai târziu și-a adoptat numele de scenă ca un tribut adus bunicului său patern. Kingsley provine dintr-o familie educată – tatăl Rahimtulla Harji Bhanji, de origine indiană, a fost un medic născut în Kenya, iar mama lui, Anna Lyna Mary (Goodman) Bhanji, a fost un model și actriță britanică.

După ce a studiat arta dramatică la Universitatea din Salford și la Royal Shakespeare Company, Kingsley și-a perfecționat meseria în teatru înainte de a trece la marele ecran.

Ben Kingsley și-a făcut debutul pe scena londoneză în 1966, ca narator al spectacolului A Smashing Day, produs de Brian Epstein, managerul trupei The Beatles. Dar contribuția lui în cadrul acestui spectacol a fost mult mai complexă. Kingsley a scris muzica pentru show-ul pe care l-a narat și a cântat, atât cu vocea, cât și la chitară. După o reprezentație, John Lennon și Ringo Starr, doi dintre membrii legendarului grup The Beatles, l-au felicitat personal pe Kingsley, încurajându-l să înceapă o carieră în muzică. Deși i-au fost propuse contracte avantajoase în domeniul muzicii, Kingsley a preferat să continue cu actoria, în 1967 alăturându-se Royal Shakespeare Company, pe scena căruia s-a aflat timp de 15 ani. Royal Shakespeare Company a fost fondată în 1925 și în timp a devenit una dintre cele mai prestigioase companii de teatru din Marea Britanie.

De-a lungul carierei sale, Kingsley a sfidat tipologiile abordând în mod admirabil o gamă largă de roluri de diferite genuri. De la figuri istorice impunătoare la răufăcători complecși, și-a demonstrat în mod constant abilitatea cameleonică de a se transpune în personalitatea diverselor personaje, astfel că reprezentările sale în filme precum Lista lui Schindler, Sexy Beast (interpretarea lui Sir Ben din acest film, conform unui top realizat în 2006 de revista Premiere, se află pe locul 97 în topul celor mai bune 100 de interpretări din toate timpurile), House of Sand and Fog, Hugo, Bugsy și Death and the Maiden i-au consolidat și mai mult reputația de actor cu o îndemânare și o profunzime aparte.

Una dintre experiențele care i-au marcat destinul în actorie datează din perioada copilăriei sale. Se întâmpla în 1951, an în care a fost dus să vizioneze filmul Never Take No For an Answer, despre un orfan italian care merge să-l viziteze pe Papa.

„M-am regăsit pentru prima dată pe mine însumi, alter ego-ul meu, pe ecran, când eram foarte, foarte tânăr… un orfan, aveam cinci ani. Semănam atât de mult cu copilul din film, încât patronul cinematografului a strigat în gura mare, când am ieșit din cinematograf: Este micul Peppito, este micul Peppito. M-a ridicatîn brațe deasupra publicului și a fost cel mai extraordinar moment. Plângeam pentru că filmul era atât de emoționant, plângeam pentru că personajul semăna cu mine, plângeam pentru că s-a deschis ceva în mine, dar nu știam atunci ce era acest ceva. În următoarele câteva luni, oriunde mă duceam, eram urmărit de o echipă de filmare invizibilă, dar asta nu înseamnă că era vorba de ego, eram urmărit de îngeri care îmi spuneau povestea.” (Ben Kingsley)

Chiar și în cel de-al șaptelea deceniu de viață, Kingsley continuă să încânte publicul cu interpretările sale, cu rolurile din filme precum Iron Man 3, The Jungle Book, Operation Finale, Self/less, The Walk, Life și Knight of Cups. În iunie 2023, Ben Kingsley a apărut în cel mai recent film al său, Daliland, o producție în regia lui Mary Harron în care joacă rolul renumitului pictor spaniol Salvador Dali.

Puneți toate filmele mele unul lângă altul, aranjați-le într-un anumit fel și veți avea istoria secolelor XX și XXI (Ben Kingsley).

Dincolo de marele ecran

Pe lângă realizările sale cinematografice, Kingsley a avut, de asemenea, contribuții notabile în lumea teatrului, a televiziunii și a actoriei vocale. Interpretările sale captivante pe scenă, inclusiv rolurile memorabile din Hamlet și Othello, au captivat publicul din întreaga lume, iar contribuția sa în seriale de televiziune precum Tut, The Eichmann Show și Perpetual Grace, LTD” au adus o dovadă în plus a talentului acestui actor.

Ben Kingsley are patru copii și a fost căsătorit de patru ori (cu actrița Angela Morant, regizoarea de teatru Alison Sutcliffe, actrița germană Alexandra Christmann și actrița braziliană Daniela Lavender – din anul 2007 și până în prezent).

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0083987/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm0001426/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Ben-Kingsley

https://www.theguardian.com/film/2015/mar/22/ben-kingsley-robot-overlords

Vă mai recomandăm să citiți și:

John Travolta, unul dintre cei mai renumiți actori de la Hollywood. „Nu cred în regrete; cred că viitorul tău este în ziua de mâine”

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

Talentatul domn Lewis. Actorul Daniel-Day Lewis: „O voce este o reflecție atât de profundă și personală a caracterului”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un ingredient-cheie din lipici ar putea trata cancerul. Ce au descoperit cercetătorii din Japonia?
Un ingredient-cheie din lipici ar putea trata cancerul. Ce au descoperit cercetătorii din Japonia?
O nouă tehnică de cartografiere a creierului dezvăluie informații despre funcțiile sale superioare
O nouă tehnică de cartografiere a creierului dezvăluie informații despre funcțiile sale superioare
Americanii confundă stelele de pe cer cu drone
Americanii confundă stelele de pe cer cu drone
Doar o fracțiune din hidrogenul ascuns sub pământ ar putea alimenta întreaga planetă timp de 200 de ani
Doar o fracțiune din hidrogenul ascuns sub pământ ar putea alimenta întreaga planetă timp de 200 de ani
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Cât de multe proteine trebuie, de fapt, să consumăm?
Cât de multe proteine trebuie, de fapt, să consumăm?
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”